GILLY'S CUISINE is a selection of recipes from both English and French cooking, translated in both languages and with photos so everyone can try. The recipes are all big favourites with my family and friends. New recipes are added regularly so if you would like to get the latest recipes and news please don't hesitate to leave your email address in the column on the right.

GILLY'S CUISINE est une sélection de recettes de cuisine anglaises et françaises, traduites dans les deux langues avec des photos, pour que tout le monde puisse les essayer. Les recettes sont les coups de coeurs de ma famille et mes amis. Des nouvelles recettes sont mises en ligne régulièrement donc n'hésitez pas à laissez votre adresse mail dans la colonne de droite, si vous souhaitez recevoir gratuitement les recettes et nouveautés.

samedi 10 janvier 2009

SAUMON AU GINGEMBRE

Ingrédients

Pavés de Saumon (1/personne)
1 gousse d'ail écrasée (quantité pour 2 pavés)
Petit morceau de gingembre frais (rapé)
1 cuillère à soupe d'huile d'olive ou tournesol
1 cuillère à café de poudre de curry
Sel et poivre

En utilisant vos doigts, vérifiez les pavés pour enlever les arrêtes.



Astuce - moi, je garde une pince à épiler dans mon tiroir à ustensiles exprès pour ça (Merci TJ pour cette astuce!)

Mettez les pavés dans un grand plat.
Mélangez l'ail, le gingembre, l'huile, le poudre de curry, le sel et poivre pour faire une pâte.
Avec le dos d'une cuillère, étalez la pâte sur les pavés.



Laissez mariner pour 30 minutes.
Chauffez le four à 180°c et faites cuire le saumon pour 20 minutes ou jusqu'à ce que le haut soit ferme.
Enlevez du four et laissez refroidir pour 10 minutes avant de servir.

C'est très bon avec un légume vert comme les haricots verts.





Un grand merci à Franck, notre poissonnier local, pour son poisson toujours délicieux.


BAKED SALMON WITH GINGER
Ingredients

Fillet of Salmon (allow 1 slice per person)
1 clove of garlic crushed (enough for 2 slices)
Small piece of fresh Ginger (peeled and grated)
1 Tablespoon Olive or Sunflower Oil
1 teaspoon Curry Powder
Salt and Pepper

Using your fingers, check the fish for bones and pull out any stray ones. I keep a pair of tweezers in my kitchen utensil drawer specially for this purpose. Thanks TJ for this tip!
Place salmon slices in a large roasting tin.
Mix the garlic, ginger, oil, curry powder, salt and pepper to a paste and using the back of a spoon, spread the mixture over the salmon slices.
Leave to marinate for 30 minutes.
Heat oven to 180°C and bake the salmon for 20 minutes or until the top feels firm when pressed.
Remove from the oven and let cool for 10 minutes before serving.
It's very good served with a green vegetable (for example, green beans).

2 commentaires:

  1. Looks yummy, although the presentation is a little disappointing on the final picture.

    Keep up the good work Gilly, and thanks to Frank the fish guy !

    RépondreSupprimer
  2. Thanks, Fred, for your comments. Yes, I agree the final picture was a little disappointing - unfortunately all the good looking hunks that we usually photograph sampling the latest recipes were on the piste. Hopefully, they'll be back in action for the next delicious recipe from Gilly's Cuisine.

    RépondreSupprimer