GILLY'S CUISINE is a selection of recipes from both English and French cooking, translated in both languages and with photos so everyone can try. The recipes are all big favourites with my family and friends. New recipes are added regularly so if you would like to get the latest recipes and news please don't hesitate to leave your email address in the column on the right.

GILLY'S CUISINE est une sélection de recettes de cuisine anglaises et françaises, traduites dans les deux langues avec des photos, pour que tout le monde puisse les essayer. Les recettes sont les coups de coeurs de ma famille et mes amis. Des nouvelles recettes sont mises en ligne régulièrement donc n'hésitez pas à laissez votre adresse mail dans la colonne de droite, si vous souhaitez recevoir gratuitement les recettes et nouveautés.

dimanche 9 mai 2010

CRUMBLE A LA RHUBARBE / RHUBARB CRUMBLE

La saison pour la rhubarbe est assez courte, donc profitez-en bien! Nous avons la chance d'en trouver à notre marché hebdomadaire.






CRUMBLE A LA RHUBARBE



Ingrédients

500g Rhubarbe fraîche
2 cuill. à soupe de jus d'orange
2 cuill. à soupe de Sucre roux

Pour le Crumble:

150g Farine
75g Beurre ou margarine
60g Sucre roux

Variantes :
1. Ajoutez 1 cuillère à café de gingembre en poudre au rhubarbe avant la cuisson.
2. Ajoutez 2 poignées de flocons d'avoine au mélange de crumble.

Coupez la rhubarbe en petits morceaux et rincez.



Mettez dans une casserole avec le jus d'orange et le sucre.



Faites cuire à feu doux jusqu'à ce que la rhubarbe soit tendre mais garde sa forme (à peu près 20 minutes).



Beurrez un plat et préchauffez le four à 180°C.
Pour faire le Crumble :
Mettez la farine dans un bol et incorporez le beurre ou la margarine avec les doigts jusqu'à obtention d'une consistance de chapelure fine.



Ajoutez le sucre et mélangez bien.



Versez la rhubarbe dans le plat et saupoudrez avec le crumble en couches régulières.



Cuire au four pendant environ 30 minutes.
Le Crumble doit être bien doré.



Servir tiède avec la crème ou la glace vanille.



Merci beaucoup, les goûteurs de cette semaine: Maud, Jacques, Pascale et Jean-Pierre.



RHUBARB CRUMBLE

The season for fresh rhubarb is fairly short so make the most of this lovely but slightly underrated fruit. We are really happy to find rhubarb at our weekly market.

Ingredients

500g fresh Rhubarb
2 tablespoons Orange Juice
2 tablespoons Brown Sugar

For the Crumble Topping :
150g Plain Flour
75g Butter or Margarine
60g Brown Sugar

Variation :
1. Add 1 teaspoon of ground ginger to the rhubarb before cooking.
2. Add 2 large handfuls of porridge oats to the crumble topping.

Cut the rhubarb into small pieces and rinse.
Put into a saucepan with the orange juice and the sugar.
Cook over a low heat until the rhubarb is soft but still retains its shape (about 20 minutes).
Butter a dish and preheat the oven to 180°C.
Put the flour and butter or margarine into a bowl and with your fingertips "rub-in" the mix until it ressembles fine breadcrumbs.
Add the sugar and mix in well.
Pour the rhubarb into the dish and then sprinkle the crumble over the top.
Cook for approx. 30 minutes until the crumble is golden.
Serve warm with cream or vanilla ice-cream.

3 commentaires:

  1. délicious as usual !
    Keep on going gilly's cuisine, you 're the best!!

    XXX

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  2. Love the food! You’re amazing. This menu is fantastic, It sure will help everyone who’s looking for a perfect menu like this. Thank you for sharing this recipe.

    zonia

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  3. Thanks. Glad you liked the crumble recipe. Happy cooking! Gilly

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